Sinds de uitbraak van de infectieziekte COVID-19 doet het Nivel veel en divers onderzoek naar corona, zowel naar het voorkomen van de infectieziekte als naar de impact ervan op de samenleving en de zorg. U vindt informatie over lopende en afgesloten onderzoeksprojecten vanaf mei 2021, na het eerste coronajaar.
Corona-onderzoek Nivel vanaf mei 2021
Een beschrijving van de onderzoeksprojecten van het Nivel die vanaf mei 2021 zijn gestart (in chronologische volgorde op (geplande) einddatum):
Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19 (GOR-COVID)
Duur: jan 2021 - mrt 2025
Netwerk Gezondheidsonderzoek bij Rampen (GOR) – dat bestaat uit de locale GGD’en, GGD GHOR Nederland, RIVM, het Nivel en Nationaal Psychotrauma Centrum ARQ – voert de integrale, brede Gezondheidsmonitor COVID-19 uit. Het project heeft een looptijd van vijf jaar en richt zich op de fysieke en psychische gezondheidseffecten van de coronacrisis bij de burger. Specifieke aandacht gaat uit naar de bevolkingsgroepen jongeren, de algemene populatie en groep mensen binnen de openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ). Er is daarbij een focus op potentieel kwetsbare groepen.
Huisartsenzorg: lessen van de coronapandemie (COVID-GP)
Duur: sept 2020 - feb 2023
In het project COVID-GP onderzoeken we welke (organisatorische) veranderingen hebben plaatsgevonden in de huisartsenpraktijk en op de huisartsenpost sinds het uitbreken van de corona-epidemie. Ook geven we weer hoe deze veranderingen zijn ervaren door zowel patiënten als zorgprofessionals.
Crisisondersteuning aan publieke gezondheidsautoriteiten bij corona
Duur: mrt 2020 - mrt 2023
Het Nivel vervult al sinds jaar en dag een rol in crisisadvisering aan overheden en partners, gericht op gezondheidszorg en psychosociale ondersteuning. Deze rol vervullen we ook tijdens de coronapandemie in Nederland. De rode draad van de crisisondersteuning bij corona bestaat uit:
- het proactief volgen van ontwikkelingen, behoeften en problemen van burgers, zorg- en hulpverleners en publieke gezondheidsautoriteiten,
- het voorzien in praktische oplossingen op basis van onderzoek
- het bevorderen dat ondersteuningsvragen bij de meest aangewezen partij terechtkomen.
Geneesmiddelenmonitor in coronatijd: voorschrijven en gebruik van medicatie
Duur: mrt 2020 - dec 2022
In de Geneesmiddelenmonitor in coronatijd monitoren we het voorschrijven van geneesmiddelen door huisartsen tijdens de coronapandemie. Daarnaast vragen we geneesmiddelengebruikers hoe zij hun medicatie nemen.
Effecten coronavirus: onderzoek met het Nivel Corona Cohort
Duur: mrt 2021 - dec 2022
Het Nivel doet onderzoek naar de effecten van COVID-19 op de gezondheid, zowel na korte als na langere tijd. Hiervoor volgen we 250 mensen die het coronavirus hebben gehad: het Nivel Corona Cohort.
Sociale impact van corona en coronamaatregelen op mensen met een lichamelijke beperking en/of chronische ziekte
Duur: jun 2022 - mei 2023
Het Nivel doet onderzoek naar de behoeften en wensen van mensen met een chronische ziekte en/of een beperking (lichamelijk en/of verstandelijk) tijdens de coronapandemie. Ook gaan we na met welke ondersteuning zij zouden zijn geholpen.
Naasten van mensen met een verstandelijke beperking in coronatijd (Zorgen en Zwaaien), drie peilingen 2020-2022
Duur: sept 2020 - jan 2022
De coronapandemie treft de hele samenleving en dus ook naasten van mensen met een verstandelijke beperking. De grote maatschappelijke rol in de zorg die naasten innemen - denk aan ouders, broers, zussen en partners van mensen met een beperking - behoeft aandacht van professionals en beleidsmakers. Hoe beleven deze naasten de coronatijd? Wat zijn de knelpunten en wat zijn hun wensen en behoeften?