Casemanagement dementie van groot belang voor proactieve zorgplanning
Nieuws
17-06-2021

Casemanagement dementie van groot belang voor proactieve zorgplanning - Dementiemonitor Mantelzorg 2020

Mantelzorgers van mensen met dementie die een casemanager hebben, worden beter voorbereid op toekomstige veranderingen die de ziekte met zich meebrengt dan mantelzorgers die geen casemanager hebben. Dit blijkt uit de Dementiemonitor Mantelzorg, uitgevoerd door het Nivel in samenwerking met Alzheimer Nederland.

Casemanagers lijken daarmee een sleutelrol te vervullen wanneer het gaat om het voorbereiden van mantelzorgers en hun naasten met dementie op (1) toekomstige veranderingen - zoals gedragsveranderingen of de verhuizing naar een zorginstelling - en (2) op de vraag wie de beslissingen mag nemen wanneer de naaste met dementie dit niet meer kan. Gesprekken over deze veranderingen tussen zorgverleners, mensen met dementie en hun mantelzorgers zijn onderdeel van proactieve zorgplanning.

Een diagnose draagt bij aan proactieve zorgplanning

Wanneer mensen met dementie ook de diagnose dementie hebben gekregen, worden hun mantelzorgers beter voorbereid op toekomstige veranderingen dan wanneer er geen diagnose dementie is, zo blijkt uit de Dementiemonitor Mantelzorg. Deze bevinding onderschrijft het belang van een tijdige diagnose van dementie.

Proactieve zorgplanning kan bijdragen aan het verlagen van zorgbelasting

Als mantelzorgers goed voorbereid worden door zorgverleners op toekomstige verandering, wil dit niet altijd zeggen dat zij zich ook voorbereid voelen, en vice versa. Mantelzorgers die zich voorbereid voelen op toekomstige veranderingen, voelen zich minder belast met de zorg voor hun naaste met dementie dan mantelzorgers die zich niet voorbereid voelen. Proactieve zorgplanning lijkt daarmee een belangrijke bijdrage te leveren aan het welzijn van mantelzorgers, omdat het zorgen over de toekomst bij hen kan wegnemen.  

Zorg in laatste levensfase  meer gewaardeerd als vooraf de mogelijkheden zijn besproken

Wanneer mantelzorgers vooraf goed geïnformeerd zijn door zorgverleners over de mogelijke zorg en ondersteuning in de laatste levensfase van de naaste met dementie, waarderen zij nadien zowel de zorg die hun naaste kreeg als de zorg die zij zelf kregen in deze fase veel hoger dan wanneer zij hier niet over geïnformeerd zijn. Het is dan ook van groot belang dat er in gesprekken tussen zorgverleners en mantelzorgers voldoende aandacht is voor het thema zorg in de laatste levensfase.

Dementiemonitor Mantelzorg 

De Dementiemonitor Mantelzorg is een tweejaarlijkse peiling die wordt uitgevoerd door het Nivel in samenwerking met Alzheimer Nederland. Voor de peiling van 2020 vulden in totaal 3577 mantelzorgers van mensen met dementie een vragenlijst in over de ervaren zorgbelasting, over de impact van mantelzorg op hun sociale leven en over hun ervaringen met ondersteuning en zorg.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.