Nivels nieuwe gesprekstool UP! helpt jongeren en behandelaars om te praten over psychische problemen
Veel jongeren vinden het lastig om over hun psychische problemen te praten met behandelaars. Het Nivel ontwikkelde daarom een digitale gesprekstool die jongeren en behandelaars hierbij helpt. Met de bodymaptool UP! (Uitgesproken Psychisch!) kunnen jongeren op een visuele manier aangeven wat er in hun hoofd en lijf omgaat en welke rol de omgeving hierbij heeft. Dit doen ze door foto’s, tekst en iconen bij een afbeelding van ‘hun lijf’ te plaatsen. Een kleinschalige evaluatie laat zien dat UP! een nuttige bijdrage kan hebben in de behandeling. De tool is vrij beschikbaar op de Nivel-website.
Soms vinden jongeren bepaalde onderwerpen te pijnlijk of beladen om bespreekbaar te maken met hun behandelaar. Soms weten zij zelf ook niet zo goed wat ze precies voelen en wat er aan de hand is. Van binnen kunnen ze worstelen met duistere, negatieve gedachten, terwijl ze naar buiten de schijn ophouden. De bodymaptool UP! kan bijdragen aan een beter gesprek over lastige onderwerpen tussen jongeren en hun behandelaars en is voor iedereen vrij te gebruiken.
Voorbeeld van een digitale (links) en een op papier getekende (rechts) bodymap, gemaakt met de tool UP!
UP! brengt het verhaal van de jongere beeldend in kaart
Een bodymap is een afbeelding van een lijf, waarin jongeren met foto’s, iconen en tekst in kaart kunnen brengen hoe het met ze gaat, wat ze voelen in hun lijf en hoofd en welke rol bijvoorbeeld familie en vrienden, hobby’s, school en werk spelen in hun situatie. Bij het maken van de bodymap stelt een chatrobot vragen over wat de jongeren voelen, waar deze last van hebben, hoe ze hiermee omgaan en wat hen steun biedt. Jongeren antwoorden in beelden en maken zo een digitale of papieren bodymap. Als ze dat willen, kunnen ze vervolgens hun persoonlijke bodymap (printen en) bespreken met hun behandelaar.
Ontwikkeld voor en door jongeren met psychische problemen en hun behandelaars
UP! (Uitgesproken Psychisch!) is ontwikkeld in nauwe samenwerking met jongeren en behandelaars zelf. Zij dachten mee over welke vragen de chatrobot moest stellen en hoe dit gevisualiseerd kon worden. In meerdere workshops hebben jongeren verschillende versies van de tool getest en suggesties gegeven voor verbeteringen .
Jongeren en behandelaars vinden UP! nuttig
Bij het evalueren van de tool gaven de jongeren deze gemiddeld een 7,6. Zij vonden de tool voornamelijk handig voor het verkrijgen van overzicht. Ze werden zich bijvoorbeeld meer bewust van gedachten, gevoelens en ervaringen die zij hadden en leerden iets nieuws over zichzelf. De behandelaars beoordeelden de tool gemiddeld met een 8. Zij vonden de tool nuttig om aansluiting te vinden bij de leefwereld en ervaringen van de jongeren.
Door het maken van de bodymap ga je meer de verbinding met jezelf aan. Stapsgewijs bedenk je: hoe voel ik me, hoe laat ik me zien, hoe verhoud ik me tot een ander. En nog een stapje verder door met iconen en plaatjes in te zoomen op wat er speelt en wat je van een ander nodig hebt of wat juist niet helpt20-jarige vrouw
Het maakte op één vel papier overzichtelijk wat de spanning triggerde en hoe dit werd versterkt. Daar konden we qua behandeling verder meePsycholoogzij maakte samen met een jongere een bodymap
Over het onderzoek
De bodymaptool UP! is gebaseerd op MyBoT, een eerder ontwikkelde bodymaptool van het Nivel, voor jongeren met een chronische lichamelijke aandoening. UP! is het resultaat van een onderzoeksproject bestaande uit een literatuuronderzoek, interviews, co-creatieve workshops en een evaluatie in de praktijk door jongeren en behandelaars. Het onderzoek werd gesubsidieerd door ZonMw en is uitgevoerd door het Nivel in samenwerking met Karakter, Games for Health en Stichting JongPIT.
Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!