Nivels nieuwe gesprekstool UP! helpt jongeren en behandelaars om te praten over psychische problemen
Nieuws
18-04-2024

Nivels nieuwe gesprekstool UP! helpt jongeren en behandelaars om te praten over psychische problemen

Veel jongeren vinden het lastig om over hun psychische problemen te praten met behandelaars. Het Nivel ontwikkelde daarom een digitale gesprekstool die jongeren en behandelaars hierbij helpt. Met de bodymap tool UP! (Uitgesproken Psychisch!) kunnen jongeren op een visuele manier aangeven wat er in hun hoofd en lijf omgaat en welke rol de omgeving hierbij heeft. Dit doen zij door het toevoegen van foto’s, tekst en iconen aan een afbeelding van ‘hun lijf’. Een kleinschalige evaluatie liet zien dat UP! een nuttige bijdrage kan hebben in de behandeling. De tool is vrij beschikbaar op de Nivel-website.

Jongeren kunnen verschillende onderwerpen te pijnlijk of beladen vinden om bespreekbaar te maken met hun behandelaar. Soms weten jongeren zelf ook niet zo goed wat ze precies voelen en wat er aan de hand is. Van binnen kunnen jongeren worstelen met duistere, negatieve gedachten, terwijl ze naar buiten de schijn ophouden. De bodymap tool UP! kan bijdragen aan een beter gesprek over deze onderwerpen tussen jongeren en hun behandelaars en is voor iedereen vrij te gebruiken.

Voorbeeld van een digitale (links) en een op papier getekende (rechts) bodymap gemaakt met de UP! tool

UP1
UP2
 

UP! brengt het verhaal van de jongere beeldend in kaart

Een bodymap is een afbeelding van een lijf, waarin jongeren met foto’s, iconen en tekst in kaart kunnen brengen hoe het met ze gaat, wat ze voelen in hun lijf en hoofd en welke rol bijvoorbeeld familie en vrienden, hobby’s, school en werk spelen in hun situatie. Bij het gebruik van UP! stelt een chatrobot vragen aan jongeren over wat ze voelen, waar ze last van hebben, hoe ze hiermee omgaan en wat hen steun biedt. Jongeren antwoorden in beelden en maken zo een digitale of papieren bodymap. Als ze dat willen, kunnen ze vervolgens hun persoonlijke bodymap bespreken met hun behandelaar.

Ontwikkeld voor en door jongeren met psychische problemen en hun behandelaars

UP! staat voor Uitgesproken Psychisch!. De tool is ontwikkeld in nauwe samenwerking met jongeren en behandelaars zelf. Zij dachten mee over welke vragen de tool moest stellen en hoe dit gevisualiseerd kon worden. In meerdere workshops hebben jongeren verschillende versies van de tool getest en suggesties voor verbeteringen gegeven.

Jongeren en behandelaars vinden UP! nuttige tool voor bij behandeling

Bij het evalueren van de tool gaven de jongeren deze gemiddeld een 7,6. Zij vonden de tool voornamelijk handig voor het verkrijgen van overzicht. Ze werden zich bijvoorbeeld meer bewust van gedachten, gevoelens en ervaringen, en leerden iets nieuws over zichzelf. De behandelaars beoordeelden de tool gemiddeld met een 8. Zij vonden de tool nuttig om aansluiting te vinden bij de leefwereld en ervaringen van de jongeren.

Door het maken van de bodymap ga je meer de verbinding met jezelf aan. Stapsgewijs bedenk je: hoe voel ik me, hoe laat ik me zien, hoe verhoud ik me tot een ander. En nog een stapje verder door met iconen en plaatjes in te zoomen op wat er speelt en wat je van een ander nodig hebt of wat juist niet helpt

 

Het maakte op één vel papier overzichtelijk wat de spanning triggerde en hoe dit werd versterkt. Daar konden we qua behandeling verder mee


Over het onderzoek

De bodymaptool UP! is gebaseerd op MyBoT, een eerder ontwikkelde bodymap tool van het Nivel voor jongeren met een chronische, lichamelijke aandoening. UP! is het resultaat van een onderzoeksproject bestaande uit een literatuuronderzoek, interviews, co-creatie workshops en een evaluatie in de praktijk door jongeren en behandelaars. Het onderzoek werd gesubsidieerd door ZonMw en is uitgevoerd door het Nivel in samenwerking met Karakter, Games for Health en Stichting JongPIT.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.