Nivel: Ook in 2023 geen extra gezondheidsproblemen tijdens 'eikenprocessierups-seizoen'
Nieuws
22-12-2023

Ook in 2023 geen extra gezondheidsproblemen tijdens 'eikenprocessierups-seizoen'

Van mei tot september 2023 zijn er, net als in de afgelopen jaren, geen pieken geweest in het aantal mensen dat de huisarts bezocht met klachten ten gevolge van contact met de brandharen van de eikenprocessierups. Na de zomer van 2019, toen de eikenprocessierups in veel provincies in Nederland voor veel overlast zorgde, zagen we een duidelijke daling in het aantal meldingen bij de huisarts van gezondheidsklachten gerelateerd aan de eikenprocessierups. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

In de zomer van 2023 varieerde het aantal mensen dat zich wekelijks bij de huisarts meldde met jeuk tussen de 24 en 35 mensen per 100.000 inwoners. Het aantal mensen met plaatselijke roodheid van de huid varieerde tussen de 64 en 99 mensen per 100.000 inwoners. Dit is vergelijkbaar met afgelopen jaren.

Figuur uit factsheet: wekelijks aantal personen waarbij de huisarts jeuk heeft geregistreerd in het patiëntendossier, per 100.000 inwoners, week 19 t/m 40, 2019-2023
Eikenprocessierups 2023

Over het onderzoek

Voor het onderzoek is gebruikgemaakt van de huisartsenregistraties van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Het Nivel ontvangt van ongeveer 410 huisartsenpraktijken wekelijks - gepseudonimiseerde - medische gegevens. We hebben bijgehouden hoeveel mensen wekelijks de huisarts bezochten vanwege problemen met de huid, ogen of allergische klachten.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.