Patiënten ook in 2020 positief over bejegening door de huisarts
Nieuws
19-02-2021

Patiënten ook in 2020 positief over bejegening door de huisarts

Net als in voorgaande jaren oordelen patiënten positief over de bejegening door de huisarts. Het Nivel onderzocht deze bejegening op vier aspecten: de tijd die de huisarts neemt, het op een begrijpelijke manier uitleggen van zaken, de mate waarin de huisarts de patiënt betrekt bij beslissingen over de behandeling, en de gelegenheid om vragen te stellen. Steeds meer patiënten geven aan dat de huisarts hen altijd betrekt bij beslissingen over zorg en behandelingen. Het onderzoek werd uitgevoerd binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel.

Een goede bejegening door de huisarts maakt deel uit van een patiëntgerichte zorg en is daarmee een indicator voor de kwaliteit van zorg. Kwaliteit is, naast betaalbaarheid en toegankelijkheid, een belangrijke pijler van de Nederlandse zorg. Jaarlijks meet het Nivel hoe patiënten de bejegening door hun huisarts ervaren.
 
In het fragment uit de infographic hieronder ziet u de score per onderdeel. Alle resultaten van het onderzoek zijn te vinden in de infographic ‘Bejegening door huisarts’.

Bejegening door de huisarts, 2020

Over het onderzoek

De data zijn afkomstig uit vragenlijstonderzoek binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel uit de jaren 2016 tot en met 2020. Elk jaar in november ontvangt een steekproef (N=1.500), representatief naar leeftijd en geslacht voor de bevolking van 18 jaar en ouder, een vragenlijst (schriftelijk en online) met onder andere vragen over de bejegening door de huisarts. De resultaten voor 2020 zijn gebaseerd op de antwoorden van 701 respondenten (respons van 47%).

Doe mee aan de online conferentie ‘Transparantie in de zorg; ook in de spreekkamer?
Op dinsdag 9 maart van 11:15 - 13:30 uur organiseert het Nivel een online conferentie over transparantie in de zorg. Wat betekent transparantie voor de zorgprofessional? En wat doet de patiënt ermee? Aan de hand van verschillende concrete initiatieven gaan we hier graag met u over in gesprek! Doe ook mee en meld u aan!

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.