

De stichting ‘Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg’ – het Nivel – is een onafhankelijk onderzoeksinstituut zonder winstoogmerk. Het Nivel wordt bestuurd door de directie en de Raad van Toezicht houdt toezicht op het bestuur door de directie.
Zo’n 110 wetenschappers onderzoeken bij het Nivel allerlei aspecten van de Nederlandse gezondheidszorg. Daarnaast werken er ongeveer 80 professionals in onderzoeksgerelateerde functies en in functies gericht op bedrijfsvoering.
Toelichting op de bedrijfsonderdelen
De Raad van Toezicht van het Nivel (donkergrijs in het organogram) bestaat uit vijf leden, die gezamenlijk toezicht op het bestuur door de directie:
Eigenaar adviesbureau Dannenberg
Wet normering topinkomens (WNT)
Overeenkomstig de Wet normering topinkomens (WNT) publiceert het Nivel over de bezoldiging van zijn topfunctionarissen. Dit ziet u terug in het Nivel-overzicht met topinkomens vanaf 2018.
Naast de directie van het Nivel (lichtgrijs in het organogram) maken de hoofden van de drie onderzoeksafdelingen (donkergroen in het organogram) deel uit van het managementteam. Het managementteam vormt samen met de programmaleiders (lichtgroen in het organogram) van de onderzoeksprogramma's de wetenschappelijke staf.
Iedere programmaleider stuurt een team onderzoekers aan op zijn of haar onderzoeksgebied. De meeste programmaleiders hebben tevens een stoel als hoogleraar bij een (of meer) van de Nederlandse en/of buitenlandse universiteiten. In totaal lopen er 13 onderzoeksprogramma's bij het Nivel.
Het wetenschappelijk onderzoekspersoneel is samengesteld uit een heterogene groep van meer dan honderd onderzoekers (lichtgroen in het organogram). Er is een kern van senior onderzoekers, die breed inzetbaar zijn, naast een groep (veelal jongere) postdoc onderzoekers, onderzoekers en promovendi, die concrete onderzoeksprojecten uitvoeren. Alle onderzoekers maken deel uit van een van onze 13 onderzoeksteams die onderzoek doen in een van onze 13 onderzoeksprogramma’s, die geleid worden door een programmaleider dan wel senior onderzoeker. Verschillende Nivel-onderzoekers zijn als bijzonder hoogleraar verbonden aan een Nederlandse of buitenlandse universiteit. Hierdoor zijn we stevig ingebed in de wetenschap en kunnen we een spilfunctie vervullen tussen wetenschap, beleid en praktijk.
Bij het Nivel zijn er zo’n 50 professionals aan het werk om het onderzoek dat we doen mogelijk te maken, om onderzoekers te ondersteunen en om (de resultaten van) onderzoek uit te dragen. Zij werken in verschillende teams en hebben verschillende rollen (roze in het organogram):
De medewerkers van het Cluster Panel- en Survey-onderzoek zetten (vragenlijst)onderzoek uit bij onze panels en zorgen ervoor dat de data die hieruit voorkomen veilig, up-to-date en betrouwbaar zijn, klaar voor gebruik in onderzoek. Ook ‘beheren zij de panels’; ze onderhouden de contacten met deelnemende panelleden en werven nieuwe leden.
Medewerkers van het Cluster Routine Zorgdata - kort voor ‘routinematig vastgelegde zorgdata’ - zorgen ervoor dat onze kennisinfrastructuur van registraties en monitors op een veilige manier functioneert en bovendien up-to-date en representatief is.
Routinematig vastgelegde zorgdata – vastgelegd tijdens het zorgproces van een patiënt – bevatten informatie over zorggebruik, zorgbehoefte en uitkomsten of kwaliteit van zorg. Door onderzoek te doen met deze data kunnen vele inzichten ontstaan die te gebruiken zijn voor kwaliteitsverbetering van de zorg.
Onze data-experts dragen zorg voor het gestructureerd en veilig verzamelen van vele zorggegevens die eerstelijns zorgverleners routinematig registreren in hun elektronische zorgdossiers. Vervolgens verwerken zij die zorggegevens tot eenduidige zorgdata, klaar voor gebruik in onderzoek. Daarnaast kent het team Cluster Routine Zorgdata verschillende medewerkers die de contacten leggen en onderhouden met de zorgverleners die deelnemen aan ons registratiesysteem.
Medewerkers van het Kenniscentrum zorgen er samen met de onderzoekers voor dat hun onderzoek helder, aantrekkelijk en kernachtig wordt uitgedragen. Aandachtspunt hierbij - en bij alle uitingen van het Nivel - is dat het Nivel als onderzoeksinstituut herkenbaar en zelfbewust naar buiten treedt. Naast een inhoudelijke component speelt het ontwikkelen en beheren van de Nivel-website hierin een belangrijke rol.
De Secretariaten ondersteunen onderzoekers tijdens het onderzoekstraject en bij de vele organisatorische aangelegenheden die daarbij komen kijken. Ook helpen zij mee met het vervatten van resultaten van onderzoek (publicaties) in een van de herkenbare Nivel-formats (rapport, factsheet).
Onder Bedrijfsvoering vallen verschillende teams die ervoor zorgdragen dat het Nivel als organisatie goed draait (donkerblauw en lichtblauw in het organogram). Denk aan de teams Personeelszaken, ICT, Facilitaire Zaken en Administratie. Ook de Secretariaten spelen hierin een rol.