Ook in het najaar beperkte behoefte aan ondersteuning en zorg in verband met corona (peiling 15-22 oktober)
Nieuws
16-11-2020

Ook in het najaar beperkte behoefte aan ondersteuning en zorg in verband met corona (peiling 15-22 oktober)

Slechts een beperkte groep Nederlanders (3%) heeft behoefte aan ondersteuning en zorg in verband met de coronapandemie. Dit blijkt uit een nieuwe peiling van half oktober onder het Nivel Consumentenpanel en binnen alle GGD-regio’s in Nederland. Uit eerdere peilingen, uitgevoerd tussen 16 maart tot 21 juni 2020, bleek ook al dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking (96-98%) hier geen behoefte aan had.

De behoefte aan zorg en ondersteuning die er is (3%), bestaat net als bij de peilingen in het voorjaar voornamelijk uit een behoefte aan informatie (20%) en een behoefte aan praktische hulp (18%). Daarnaast zien we een sterke  behoefte aan niet-acute medische hulp (16%). Deze laatste soort behoefte is gestegen ten opzichte van de laatste peiling in mei (4%). In het voorjaar was deze juist gedaald van 18% (op het piekmoment) naar 4% half mei. De behoefte aan basishulp, die in het voorjaar ook was gedaald van 20% (op het piekmoment) naar 4% in mei, is half oktober ook gestegen: van 4% naar 12%.

Fragment uit het feitenblad ‘Behoefte aan zorg en ondersteuning tijdens uitbraak coronavirus (COVID-19-pandemie). Update week 42 (15-22 oktober 2020)’.

Behoefte aan zorg en ondersteuning tijdens uitbraak coronavirus (COVID-19-pandemie). Update week 42 (15-22 oktober 2020)

Over het onderzoek
Vanwege een toename van het aantal besmettingen is de vraag ‘Heeft u behoefte aan zorg of andere ondersteuning in verband met het coronavirus? (nee / ja, namelijk)’ in oktober 2020 opnieuw voorgelegd aan leden van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg. De vragenlijst is in week 42 uitgezet onder 3.065 panelleden en werd ingevuld door 2.302 van hen (respons 75%).

Eerder, van eind februari tot half mei 2020, monitorde het Nivel op verzoek van het RIVM deze behoefte ook met behulp van de online vragenlijst onder de leden van het Nivel Consumentenpanel. Eind juni is deze vraag herhaald binnen breder gedragswetenschappelijk onderzoek in samenwerking met RIVM, GGD-GHOR en alle regionale GGD’en.

Bij het Nivel maakt dit onderzoeksproject deel uit van het onderzoeksprogramma Rampen en Milieudreigingen van programmaleider prof. dr. Michel Dückers, met gebruikmaking van gegevens van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.