Uitgelicht: Nivel-verbindt-sessie Commercialisering in de zorg
Nieuws
08-04-2024

Uitgelicht: Nivel-verbindt-sessie Commercialisering in de zorg

Op woensdag 24 april 2024 organiseert het Nivel een interactieve Nivel-verbindt-sessie over commercialisering in de zorg. Commercie in de zorg is van alle tijden, maar recente ontwikkelingen zoals de grotere rol van Private Equity partijen en de opkomst van commerciële ketens in de huisartsenzorg lijken er wel op te wijzen dat er een nieuwe fase is aangebroken. Zijn deze ontwikkelingen een bron van noodzakelijke innovatie en vernieuwing in de zorg? Of brengen ze ongewenste neveneffecten met zich mee?

In deze Nivel-verbindt-sessie willen we graag met u van gedachten wisselen over de rol van commerciële partijen in de zorg. We willen zoveel mogelijk verschillende perspectieven aan bod laten komen om grip te kunnen krijgen op de recente ontwikkelingen met betrekking tot commercialisering. Het doel is te komen tot een onderzoeksagenda, waarin de vragen uit de praktijk en beleid centraal staan.

Veel vragen over de mogelijke rol van commerciële partijen in de zorg

De kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg staan onder druk. Om tot een meer duurzame gezondheidszorg te komen is vernieuwing nodig. Commerciële partijen zouden hierin een rol kunnen spelen. Bijvoorbeeld met nieuwe innovaties en het slim (her)gebruiken van zorgdata. Er zijn al commerciële aanbieders en investeerders actief in bijvoorbeeld de mondzorg, fysiotherapie en huisartsenzorg. Daarnaast zijn er partijen die geld verdienen als aanbieders van apps en het gebruik van zorgdata. Vragen die hierbij spelen zijn bijvoorbeeld of deze partijen niet onnodig geld onttrekken aan de zorg en of commerciële motieven zo niet de bovenhand krijgen.

Inzichten over commercialisering vanuit verschillende perspectieven

Tijdens de Nivel-verbindt-sessie presenteren we kort de inzichten uit ons en ander onderzoek op het gebied van commercialisering in de zorg vanuit verschillende perspectieven. Zo belichten we resultaten uit Nivel onderzoek naar ketens in de huisartsenwereld, nemen we een kijkje bij de buren van diergeneeskunde en kaarten het gebruik van zorgdata door commerciële partijen aan. Aan de hand van deze topics gaan we daarna graag met u in gesprek.

Denkt en praat u mee?

Wanneer: Woensdag 24 april 2024, 14.00-17.00 uur
Waar:  Het Nivel, Utrecht
Voor wie: Zorgprofessionals, beleidsmedewerkers, ieder die in aanraking is gekomen met – of betrokken is bij – commercialisering in de zorg
Doe mee! Bekijk het volledige programma op de aanmeldpagina en schrijf u direct in!

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.