Mensen met een longziekte blijven gezondheidsklachten door luchtvervuiling houden
Nieuws
16-02-2023

Mensen met een longziekte blijven gezondheidsklachten door luchtvervuiling houden

Mensen met luchtwegaandoeningen zoals astma en COPD lopen nog steeds risico op gezondheidsklachten door luchtverontreiniging, ondanks de goede voornemens en getroffen maatregelen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. De Nivel Longmonitor laat zien dat mensen met longklachten geen verbeteringen ervaren en vinden dat de regering hier onvoldoende aan doet. Om de gezondheidsklachten als gevolg van luchtvervuiling te verminderen bij mensen met een longziekte, blijven inspanningen nodig om de uitstoot uit verschillende bronnen, zoals houtstook, vuurwerk en verkeer, te verminderen.

Onderzoek met de Nivel Longmonitor laat al jaren zien dat luchtvervuiling bij twee derde of meer van de mensen met een longziekte tot meer gezondheidsklachten leidt. Het gaat om klachten als kortademigheid, benauwdheid, hoesten, geprikkelde slijmvliezen en longaanvallen. Sommige mensen met een longziekte gebruiken als gevolg hiervan meer medicijnen.

Inspanningen van regering, provincie en gemeente krijgen een onvoldoende, als ze al bekend zijn

De inspanningen van de regering, de provincie, en de gemeente om de luchtkwaliteit te verbeteren worden door de deelnemers aan de Longmonitor als onvoldoende beoordeeld. Opvallend is dat maatregelen op provinciaal en gemeentelijk niveau bij veel mensen niet bekend zijn: rond de 30% van de mensen antwoordt ‘weet niet’ als hen gevraagd wordt hierover een oordeel te geven.

Houtstook, vuurwerk en wegverkeer blijven de boosdoeners

Bovenaan in de lijst van luchtvervuilingsbronnen die leiden tot meer gezondheidsklachten staan houtstook, vuurwerk en wegverkeer. Dit is al meerdere jaren het geval, blijkt ook uit eerder Nivel-onderzoek binnen de Longmonitor. Als er andere mogelijke oorzaken van de gezondheidsklachten worden genoemd, dan zijn die meestal gerelateerd aan de coronatijd, toen er bijvoorbeeld minder wegverkeer was vanwege de lockdowns.

Fragment uit factsheet ‘Mensen met een longziekte blijven gezondheidsklachten door luchtvervuiling houden
Mensen met een longziekte

Ongeveer 1 op de 7 mensen met een longziekte overweegt weleens te verhuizen vanwege luchtvervuiling

Hoe vaak mensen klachten krijgen van verschillende bronnen van luchtvervuiling varieert tussen provincies en naar stedelijkheid van de woonomgeving (zie de factsheet Verbeteren luchtkwaliteit kan luchtwegklachten van mensen met een longziekte aanzienlijk verminderen). Voor 15% van de mensen met een longziekte is de luchtkwaliteit in hun woonomgeving ook een reden om weleens te overwegen te verhuizen. Mensen met astma denken hier iets vaker aan dan mensen met COPD.

Over het onderzoek

De gegevens voor dit onderzoek zijn verzameld in juli en augustus 2022. De vragenlijst is in totaal door 881 mensen ingevuld, 249 mensen met COPD, 335 mensen met astma en 297 met zeldzame longziekten. Daarvan waren in totaal 617 mensen lid van het panel en 264 lid van patiëntenverenigingen voor zeldzame longziekten die geen deel uitmaken van de monitor maar wel eenmalig de vragenlijst invulden.

Over de Longmonitor

Sinds 2001 voert het Nivel een jaarlijkse meting uit met de Longmonitor, met subsidie van Longfonds. Het doel is inzicht te geven in de situatie van mensen met een longziekte in Nederland. De Longmonitor wordt uitgevoerd onder leden van het Nivel-panel Mensen met een Longziekte, waar mensen met een medische diagnose astma en/of COPD en mensen met een zeldzame longziekte aan deelnemen. Dit panel maakt deel uit van het grotere Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten van het Nivel. In Dossier Longmonitor vindt u al het Nivel-onderzoek van de Longmonitor bij elkaar.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.