Profile picture for user a.scherpenzeel@nivel.nl
Dr. Annette Scherpenzeel
Senior onderzoeker Zorg en Participatie bij Chronische Aandoeningen

Onderzoek

Mijn persoonlijke missie is om de samenleving en beleidsmakers te ondersteunen met betrouwbare data en om wetenschap en samenleving dichter tot elkaar te brengen. Het Nivel biedt precies de combinatie van wetenschappelijk en toegepast, beleidsgericht onderzoek die ik het liefst doe.

Mijn onderzoeksinteresse ligt op het gebied van gezondheid, welzijn en leefsituatie bij het ouder worden. De bevolking vergrijst, en dat heeft veel gevolgen: niet alleen nemen chronische aandoeningen en zorgvraag toe, ook de ongelijkheid in gezondheid en levensverwachting tussen groepen in de samenleving groeit. Binnen het onderzoeksprogramma Zorg en Participatie bij Chronische aandoeningen kijken we naar de eigen ervaring van mensen in de doelgroepen en dragen we met onze onderzoeksresultaten bij aan verbetering van hun leefsituatie en participatie. Onderzoek doen met een dergelijke maatschappelijke waarde en relevantie is voor mij een kernwaarde. Voor ons onderzoek maken we veel gebruik van het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten (NPCG).

Ik heb een lange ervaring met panelstudies en internationaal vergelijkend onderzoek, en daarnaast heb ik gewerkt met verschillende nieuwe technieken van dataverzameling en datamanagement. Die ervaring zet ik nu als senior onderzoeker graag in binnen dit onderzoeksprogramma.

CV

Professioneel verleden
2021 - heden: Senior Onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel), onderzoeksprogramma Zorg en Participatie bij Chronische aandoeningen.
2020 - 2021: Afdelingshoofd Microdata Services, Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Den Haag.
2016 - 2020: Coördinator van SHARE International. Munich Center for the Economics of Aging, Max Planck Institute for Social Law and Social Policy, München, Duitsland.
2014 - 2016: Survey manager van de Duitse SHARE studie en Head of Survey Methodology voor SHARE International. Munich Center for the Economics of Aging, Max Planck Institute for Social Law and Social Policy, München, Duitsland.
2006 - 2013: Projectmanager bij CentERdata, Tilburg. Coördinatie en ontwerp van een nieuw online panel voor survey-onderzoek (LISS panel), ontwikkeling van een wetenschappelijk onderzoeksprogramma op het gebied van panelmethodologie en nieuwe meetmethoden.

Eerder:
- Onderzoeker bij het Swiss Household Panel, Universiteit van Neuchâtel, Zwitserland. Onderzoeksmethodologie, ontwerp en implementatie van een sociaal-economische panelstudie.
- Onderzoeker bij de Koninklijke PTT Nederland NV, KPN Research, Leidschendam. Communicatie- en marktonderzoek op het gebied van acceptatie van nieuwe technologie
- Promovendus bij de afdeling methoden en statistiek, Faculteit Politieke en Sociaal-Culturele Wetenschappen, Universiteit van Amsterdam. Onderwerp: Onderzoeksvragen evalueren door middel van multitrait-multimethod-onderzoeken.
Opleiding
2012 - 2020: Diverse trainingen, o.a.: Training in leiderschapsontwikkeling; Seminar nieuwe projectmanagement methoden; Mediatraining voor wetenschappers; Workshop effectief vergaderen; Time management; Seminar management of EU-Projects under Horizon 2020.
2013: Cursus (certificaat) "Basiscursus Regelgeving en Organisatie voor Klinisch onderzoekers" (BROK) aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht, Nederland.
2010: Training: Documentatie van sociaal wetenschappelijke data met behulp van de DDI XML-standaard.
1995: Promotie, Universiteit van Amsterdam. Hoogleraar: prof. dr. W.E. Saris. Proefschrift: "A question of quality. Evaluating survey questions by multitrait-multimethod studies".
1991 - 1994: Reeks postdoctorale cursussen in methoden en statistiek aan de Interuniversitaire Graduate School of Psychometrics and Sociometrics (IOPS), Nederland; de ECPR Summer School in Essex, Verenigd Koninkrijk; de Summer School van het Social Research Center in Ann Arbor, Verenigde Staten.
1989: Doctoraal Psychologie, Universiteit Utrecht.
1984: Gymnasium in Doorn.
Lidmaatschappen en bestuurswerkzaamheden
2021 - heden: Lid SOEP Survey Committee (Socio-Economic Panel), Berlijn, Duitsland.
2020 - 2021: Lid Management Board Odissei (Open Data Infrastructuur voor Sociale Wetenschappen en Economische Innovaties), namens het CBS.
2017 - heden: Lid GESIS Scientific Advisory Board (GESIS - Leibniz-Instituut voor de Sociale Wetenschappen), Mannheim, Duitsland.
2015 - 2021: Lid ESRA Committee (European Survey Research Association). Vicevoorzitter van 2019 tot 2021.
2014 - 2015: Lid Expertadviesgroep Internetpanel voor de Norwegian Social Science Data Services (NSD), Bergen, Noorwegen.
2011 - 2013: Lid Management Committee Webdatanet (COST Action IS1004).
2009 - 2013: Lid Stuurgroep Nederlands Platform Surveyonderzoek (NPSO).
2007 - 2011: Lid Scientific Advisory Committee UKHLS (United Kingdom Household Longitudinal Study), Londen, VK.