Surveillance

geen plaatje beschikbaar

 

Er zijn geen bijzonderheden.

Er is weinig griep in Nederland. In week 19 van 2019 rapporteerden de Peilstations participerend in Nivel Zorgregistraties eerste lijn 26 mensen met influenza-achtige ziekte (IAZ) op de 100.000 inwoners. Dat is onder de epidemische grens van 51 per 100.000. Van week 50 t/m week 11  was er een 14 weken durende griepepidemie in Nederland.

In week 19 van 2019 is 1 neus- en keelmonster afgenomen van een patiënt met IAZ. In dit monster werd 1 maal (100%) rhinovirus gevonden. In geen van de afgenomen monsters werd influenzavirus of respiratoir syncytieel virus (RSV) gevonden. In 6 neus- en keelmonsters van patiënten met een luchtweginfectie zonder typische klachten van griep (ARI) werd 1 maal (17%) rhinovirus gevonden. In geen van de afgenomen monsters is influenzavirus of RSV gevonden. Enterovirus diagnostiek duurt langer dan één week en wordt alleen getoond in de seizoensamenvatting.

Vanaf week 40 2018  tot en met week 19 2019 werden door de Peilstations in totaal 468 IAZ-monsters en 391 ARI-monsters afgenomen en opgestuurd naar het RIVM.

  • In de 468 IAZ monsters werd 77 maal influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 74 maal influenzavirus type A(H3N2), 1 maal influenzavirus type B (Yamagata-lijn), 53 maal RSV, 59 maal rhinovirus en 7 maal enterovirus gevonden.
  • In de 391 ARI monsters werd 16 maal influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 20 maal influenzavirus type A(H3N2), 3 maal influenzavirus type B (Victoria-lijn), 51 maal RSV, 87 maal rhinovirus en 2 maal enterovirus gevonden.
  • Van alle tot nu toe gevonden influenzavirussen is 49% influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 49% type A(H3N2), 2% type B (Victoria-lijn) en 1% type B (Yamagata-lijn).  

Wekelijks worden de cijfers van de voorgaande weken herberekend, omdat er monsters kunnen nakomen en verdere testen benodigd kunnen zijn.

De cijfers voor andere symptomen en aandoeningen zijn passend bij de tijd van het jaar.

Het NIVEL surveillance bulletin vindt u hier:

Nivel surveillance bulletins van de twee voorgaande weken:

Inschrijven surveillance bulletin
Als u op de hoogte wilt blijven van het verschijnen van een nieuw surveillance bulletin, dan kunt u een e-mail sturen met als onderwerp "Attendering NIVEL surveillance". Vermeld in het bericht uw naam, organisatie en e-mailadres. U ontvangt dan een e-mail wanneer een nieuw bulletin op de NIVEL website is gepubliceerd.

Wat vindt u hier?
NIVEL Zorgregistraties verzamelt wekelijks gegevens over gezondheidsproblemen op basis van elektronische medische dossiers van huisartsen. Dit geeft een actueel beeld van het vóórkomen en de verspreiding van aandoeningen. Doel is tijdig inzicht te krijgen in plotselinge veranderingen in ziektepatronen als gevolg van bijvoorbeeld epidemieën of (milieu)rampen.
In het NIVEL surveillance bulletin wordt gerapporteerd over influenza, pneumonie, andere acute respiratoire infecties, gastro-intestinale infecties, bof, conjunctivitis, hooikoorts en een aantal aandoeningen bij jonge kinderen: koorts, mazelen, andere virusinfecties met exantheem en otitis media acuta.
Cijfers over andere gezondheidsproblemen zijn op aanvraag beschikbaar.
Een beschrijving van de berekening van de cijfers staat onder Methoden.

Contactpersoon:
Dr.ir. M. (Mariëtte) Hooiveld

Meer informatie over griep?
Zie:
https://www.nivel.nl/griep
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Ziekten_Aandoeningen/G/Griep
http://www.virology.nl/
http://flunewseurope.org
http://ecdc.europa.eu/