Surveillance

Griep in Nederland, week 11 2019 

De griepepidemie in Nederland is in intensiteit afgenomen, maar nog niet voorbij. In week 11 van 2019 rapporteerden de Peilstations participerend in Nivel Zorgregistraties eerste lijn 55 mensen met influenza-achtige ziekte (IAZ) op de 100.000 inwoners. Dat is voor de veertiende achtereenvolgende week boven de epidemische grens van 51 per 100.000. Dat is langer dan de gemiddelde duur van 10 weken in de afgelopen 20 jaar. De huisartsen zien relatief veel kinderen van 0 t/m 4 jaar met IAZ. In de helft van de neus- en keelmonsters van patiënten met IAZ werd griepvirus gevonden.
 
In week 11 van 2019 zijn 16 neus- en keelmonsters afgenomen van patiënten met IAZ. In deze monsters werd 4 maal (25%) influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 4 maal (25%) influenzavirus type A(H3N2) en 1 maal (7%) rhinovirus gevonden. In deze monsters werd geen respiratoir syncytieel virus (RSV) gevonden. In 4 neus- en keelmonsters van patiënten met een luchtweginfectie zonder typische klachten van griep (ARI) werd 1 maal (25%) influenzavirus type A(H3N2) en 1 maal (25%) RSV gevonden. In deze monsters werd geen rhinovirus gevonden. Enterovirus diagnostiek duurt langer dan één week en wordt alleen getoond in de seizoensamenvatting.
Vanaf week 40 2018 tot en met week 11 2019 werden door de Peilstations totaal 417 IAZ-monsters en 343 ARI-monsters afgenomen en opgestuurd naar het RIVM.

  • In de 417 IAZ monsters werd 74 maal influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 57 maal influenzavirus type A(H3N2), 1 maal influenzavirus type B (Yamagata-lijn), 53 maal RSV, 51 maal rhinovirus en 5 maal enterovirus gevonden.
  • In de 343 ARI monsters werd 15 maal influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 20 maal influenzavirus type A(H3N2), 2 maal influenzavirus type B (Victoria-lijn), 50 maal RSV, 79 maal rhinovirus en 2 maal enterovirus gevonden.
  • Van alle tot nu toe gevonden influenzavirussen is 53% influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 46% type A(H3N2), 1% type B (Victoria-lijn) en 1% type B (Yamagata-lijn).

Wekelijks worden de cijfers van de voorgaande weken herberekend, omdat er monsters kunnen nakomen en verdere testen benodigd kunnen zijn.

De cijfers voor andere symptomen en aandoeningen zijn passend bij de tijd van het jaar.

Het NIVEL surveillance bulletin vindt u hier:

Nivel surveillance bulletins van de twee voorgaande weken:

Inschrijven surveillance bulletin
Als u op de hoogte wilt blijven van het verschijnen van een nieuw surveillance bulletin, dan kunt u een e-mail sturen met als onderwerp "Attendering NIVEL surveillance". Vermeld in het bericht uw naam, organisatie en e-mailadres. U ontvangt dan een e-mail wanneer een nieuw bulletin op de NIVEL website is gepubliceerd.

Wat vindt u hier?
NIVEL Zorgregistraties verzamelt wekelijks gegevens over gezondheidsproblemen op basis van elektronische medische dossiers van huisartsen. Dit geeft een actueel beeld van het vóórkomen en de verspreiding van aandoeningen. Doel is tijdig inzicht te krijgen in plotselinge veranderingen in ziektepatronen als gevolg van bijvoorbeeld epidemieën of (milieu)rampen.
In het NIVEL surveillance bulletin wordt gerapporteerd over influenza, pneumonie, andere acute respiratoire infecties, gastro-intestinale infecties, bof, conjunctivitis, hooikoorts en een aantal aandoeningen bij jonge kinderen: koorts, mazelen, andere virusinfecties met exantheem en otitis media acuta.
Cijfers over andere gezondheidsproblemen zijn op aanvraag beschikbaar.
Een beschrijving van de berekening van de cijfers staat onder Methoden.

Contactpersoon:
Dr.ir. M. (Mariëtte) Hooiveld

Meer informatie over griep?
Zie:
https://www.nivel.nl/griep
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Ziekten_Aandoeningen/G/Griep
http://www.virology.nl/
http://flunewseurope.org
http://ecdc.europa.eu/
 

Gegevensverzameling