Surveillance

afbeelding niet beschikbaar 

Er zijn geen bijzonderheden. De cijfers zijn passend bij de tijd van het jaar.

Er is weinig griep in Nederland. In week 32 van 2019 rapporteerden de Peilstations participerend in Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn 11 mensen met influenza-achtige ziekte (IAZ) op de 100.000 inwoners. Dat is onder de epidemische grens.

In de weken 26 t/m 32 zijn er 7 neus- en keelmonsters afgenomen van patiënten met IAZ. In deze monsters werd door het RIVM 1 maal enterovirus  gevonden. In deze monsters werd geen influenzavirus, RSV, of  rhinovirus gevonden. In 9 neus- en keelmonsters bij patiënten met een luchtweginfectie zonder typische klachten van griep (ARI) werd 2 maal rhinovirus gevonden. In deze monsters werd geen influenzavirus, RSV of enterovirus gevonden.

Wekelijks worden de cijfers van de voorgaande weken herberekend, omdat er monsters kunnen nakomen en verdere testen benodigd kunnen zijn.

Het Nivel surveillance bulletin vindt u hier:

Nivel surveillance bulletins van de twee voorgaande weken:

Inschrijven surveillance bulletin
Als u op de hoogte wilt blijven van het verschijnen van een nieuw surveillance bulletin, dan kunt u een e-mail sturen met als onderwerp "Attendering Nivel surveillance". Vermeld in het bericht uw naam, organisatie en e-mailadres. U ontvangt dan een e-mail wanneer een nieuw bulletin op de Nivel website is gepubliceerd.

Wat vindt u hier?
Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn verzamelt wekelijks gegevens over gezondheidsproblemen op basis van elektronische medische dossiers van huisartsen. Dit geeft een actueel beeld van het vóórkomen en de verspreiding van aandoeningen. Doel is tijdig inzicht te krijgen in plotselinge veranderingen in ziektepatronen als gevolg van bijvoorbeeld epidemieën of (milieu)rampen.
In het Nivel surveillance bulletin wordt gerapporteerd over influenza, pneumonie, andere acute respiratoire infecties, gastro-intestinale infecties, bof, conjunctivitis, hooikoorts en een aantal aandoeningen bij jonge kinderen: koorts, mazelen, andere virusinfecties met exantheem en otitis media acuta.
Cijfers over andere gezondheidsproblemen zijn op aanvraag beschikbaar.
Een beschrijving van de berekening van de cijfers staat onder Methoden.

Contactpersoon:
Dr.ir. M. (Mariëtte) Hooiveld

Meer informatie over griep?
Zie:
https://www.nivel.nl/griep
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Ziekten_Aandoeningen/G/Griep
http://www.virology.nl/
http://flunewseurope.org
http://ecdc.europa.eu/