
Beschikbare en benodigde capaciteit laten berekenen voor een beroepsgroep in de zorg?
Met onze beroepenregistraties monitoren we van vele beroepsgroepen in de zorg de loopbanen. De resultaten van ons onderzoek kunnen worden gebruikt door beleidsmakers, op regionaal en landelijk niveau.
Het Nivel monitort al sinds 1974 het aantal huisartsen en huisartsenpraktijken in Nederland. De registraties bieden zowel een landelijk als regionaal overzicht van:
De Nivel-huisartsenregistratie is gebaseerd op verschillende bronnen.
Tot en met de peiling van 2018 vormde de ‘Nivel-aspirantenenquête’ een belangrijke bron. Deze enquête was gericht op het monitoren van loopbaan- en vestigingswensen van pas afgestudeerde huisartsen in Nederland. Sinds de invoering van de AVG is het leveren van individuele gegevens van huisartsen door externe partijen zoals de Registratie Commissie Geneeskundig Specialisten (RGS) gestopt. Hierdoor zijn geen contactgegevens meer beschikbaar van pas afgestudeerde huisartsen en worden zij vanuit de Nivel-registratie niet jaarlijks meer met een enquête benaderd.
Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van alle werkzame huisartsen in Nederland, wordt sinds 2019 via websites van alle huisartsenpraktijken in Nederland jaarlijks nagegaan welke huisartsen daarin werkzaam zijn, welke daarvan gevestigde en nieuwe huisartsen zijn, en welke huisartsen gestopt of veranderd zijn van werkzame positie. Gegevens over de zo gevonden (regulier gevestigde) huisartsen worden aan de hand van informatie in het BIG- en AGB-register aangevuld en twee keer per jaar geactualiseerd in de Nivel-huisartsenregistratie.De verzamelde gegevens van huisartsen en huisartsenpraktijken worden vergeleken en gecontroleerd met die van andere openbare bronnen, namelijk het BIG-register en AGB-register. Ook maken we gebruik van gegevens van de Stichting Pensioenfonds Huisartsen (SPH) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Uw persoonsgegevens zijn door u – via vragenlijsten/formulieren – of iemand anders binnen de praktijk (bijvoorbeeld de praktijkmanager) aangeleverd, via openbare bronnen verzameld, of door andere partijen (derden) aangeleverd.
De resultaten van de analyses op basis van beroepenregistraties vallen uiteen in 2 soorten, die we hierna toelichten:
We scheppen elk jaar een beeld van een zorgberoep aan de hand van de registraties die wij ontvangen van aangesloten praktijken. Het verzamelen van de gegevens doen we via online enquêtes, door websites van zorgverleners te raadplegen en door gegevens van derden te gebruiken. Onze analyses bevatten informatie over langere perioden. Per zorgberoep stellen we cijfers vast over:
U vindt per geanalyseerde beroepsgroep de jaarcijfers die we door de jaren heen (in opdracht) hebben gemaakt. Zo beschikken we over huisartsengegevens vanaf 1975 en huisartsenpraktijkengegevens vanaf 2006.
Onze publicaties van jaarlijkse peilingen vanaf 2005:
Onze publicaties van jaarlijkse peilingen vanaf 2005:
Onze publicaties van tweejaarlijkse peilingen over de periode 2005-2012. Sindsdien worden deze peilingen niet gecontinueerd:
Onze publicaties van tweejaarlijkse peilingen van 2006 t/m 2017:
Onze publicaties van peilingen van 2006, 2011, 2014 en 2018 (op aanvraag):
In de gezondheidszorg zijn veel uitdagingen als het gaat om deze toekomstbestendig te maken. Voor vele beroepsgroepen in de zorg brengen wij de arbeidsmarkt in kaart, zoals:
Onze analyses van de arbeidsmarkten in de zorg omvatten onder andere het maken van:
Bij Publicaties Beroepenregistraties in de Zorg vindt u al onze publicaties over arbeidsmarktonderzoek bij elkaar.
Uniek: Nivel Capaciteitsramingsmodel
Een groot deel van ons capaciteitsonderzoek betreft de vraag naar de aansluiting tussen opleiding en praktijk: leiden we de juiste professionals op en sluiten de opleidingen inhoudelijk aan bij de praktijk? Hiervoor maken we gebruik van ons universeel toepasbare ramingsmodel om de toekomstige benodigde capaciteit aan zorgprofessionals te berekenen, en de daarvoor benodigde instroom in de opleidingen voor zorgberoepsgroepen.
Het rekenmodel is ontwikkeld door het Nivel, samen met het Capaciteitsorgaan. Het wordt internationaal gezien als ‘best practice’: in vergelijking met modellen die andere landen gebruiken is het meer vraaggestuurd en beleidsrijker.
Open het uitklapmenu om alle partijen te zien met wie wij samenwerken
U kunt voor uw wetenschappelijke onderzoek ook steekproefadressen laten trekken uit de beroepenregistraties van huisartsen. Het is ook mogelijk om een regionale uitsplitsing van de beroepenregistraties aan te vragen. Met onze expertise kunnen wij voor uw organisatie of beroepsvereniging analyses maken en/of aanvullend onderzoek doen. Daar zijn wel kosten aan verbonden. Aanvragen voor het versturen van mailingen en andere commerciële activiteiten nemen we niet in behandeling.
Hiernaast en op de onderliggende pagina's treft u verschillende publicaties, projecten en nieuwsberichten over ons onderzoek aan, die u een beeld geven wat we zoal (kunnen) doen.