Nivel: Coronacijfers week 30: Aantal COVID-19-patiënten in de huisartsenpraktijken
Nieuws
30-07-2020

Coronacijfers week 30: Aantal COVID-19-patiënten in de huisartsenpraktijken

Het Nivel volgt hoeveel patiënten er wekelijks een eerste contact hebben met de huisartsenpraktijk vanwege COVID-19-achtige klachten. Dit doen we aan de hand van de gegevens die huisartsenpraktijken aangesloten bij Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn registreren.

Deze cijfers maken deel uit van het Dashboard Coronavirus en zijn een aanvulling op de cijfers van COVID-19-meldingen van de GGD’en en de cijfers van ziekenhuisopnames en sterftegevallen in verband met COVID-19.

Cijfers tot en met 26 juli 2020 (week 10-30)
Cijfers uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn laten zien dat het aantal patiënten met COVID-19-achtige klachten bij de huisarts nog steeds vrij stabiel is. Alleen voor de groep van 65 jaar en ouder lijkt een lichte stijging te zien ten opzichte van vorige week. Sinds het verruimen van de maatregelen is het aantal positief geteste (jongere) mensen bij GGD’en gestegen. Een vergelijkbare stijging is niet te zien in de huisartsenpraktijken. Een deel van de mensen met COVID-19-achtige klachten gaat vermoedelijk direct naar de GGD om zich te laten testen. 

Hieronder ziet u voor de groep van 65 jaar en ouder het wekelijkse aantal mensen dat voor het eerst contact met de huisartsenpraktijk opnam vanwege COVID-19-achtige klachten per 100.000 inwoners. Bekijk alle scores in de factsheet.

Weekcijfers_corona

Meer weten?
Al onze COVID-19-cijfers in de huisartsenpraktijk vindt u op de overzichtspagina Cijfers COVID-19 in de huisartsenpraktijken binnen Corona Actueel, waarin u informatie aantreft over al ons corona-onderzoek.
Een deel van de deelnemende huisartsenpraktijken, de Nivel Peilstations, neemt monsters af bij een aantal patiënten met griepachtige klachten. Deze worden door het RIVM onderzocht op onder meer SARS-CoV-2. De resultaten zijn te vinden op onze Surveillance-pagina, samen met al onze wekelijkse cijfers over gezondheidsproblemen. 

Over ons onderzoek
Voor het vaststellen van deze cijfers maken we gebruik van de deelnemende huisartsenpraktijken van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.