Profile picture for user r.verheij@nivel.nl
Prof. dr. Robert Verheij
Programmaleider Zorgdata en het Lerend Zorgsysteem; bijzonder hoogleraar 'Transparantie in de zorg vanuit patiëntenperspectief', Tranzo, Tilburg University

Onderzoek

Mijn onderzoeksprogramma Zorgdata en het Lerend Zorgsysteem draait om zorgdata, gegevens die overal in de zorg routinematig worden geregistreerd. Bij het Nivel richten we ons op de vraag hoe we kunnen leren van data en hoe we de juiste omstandigheden creëren om te leren van data. Centrale vragen binnen mijn onderzoeksprogramma zijn: Hoe creëren we een lerend zorgsysteem met die gegevens? Hoe betrouwbaar zijn die gegevens? Hoe worden ze gebruikt? Welke kansen blijven er liggen en waarom? Wie kan met de data omgaan en wie niet? Hoe zorgen we ervoor dat dat hergebruikt worden? We onderzoeken dus de rol van data in het zorglandschap en hoe je met big data op landelijk, lokaal en individueel niveau ze zorg kunt verbeteren.

Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn
Als mede-oprichter van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn raakte ik geïnteresseerd in de rol die data kunnen spelen bij het verbeteren van de zorg. Hoe werkt de gezondheidszorg en hoe kan het beter? Welke factoren bepalen de toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van de zorg en hoe kunnen die factoren worden beïnvloed? En hoe kunnen we zo goed mogelijk gebruik maken van gegevens die overal in de zorg routinematig worden vastgelegd?

Bijzonder hoogleraar ‘Transparantie in de zorg vanuit patiëntenperspectief’ bij het departement Tranzo van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences
Per 1 november 2019 ben ik benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Transparantie in de zorg vanuit patiëntenperspectief’, bij het departement Tranzo van de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences. Ik doe onderzoek naar de rol van zorgdata in het verbeteren van de kwaliteit en doelmatigheid van zorg. De leerstoel is gevestigd door Zorginstituut Nederland.

Als sociaal geograaf heb ik daarnaast nog altijd een speciale belangstelling voor ruimtelijke aspecten, bijvoorbeeld verschillen tussen regio’s of gemeenten, het wonen in een achterstandswijk of in een krimpgebied.
Ik houd de grote lijnen in het oog, maar heb ook aandacht voor de details. Ik schakel makkelijk tussen verschillende abstractieniveaus. Presenteren van onderzoeksresultaten en onderzoeksplannen voor klein en groot publiek doe ik graag, zowel in het Engels als in het Nederlands.

Publicaties

CV

Career
2019 – heden: bijzonder hoogleraar 'Transparantie in de zorg vanuit patiëntenperspectief', Tranzo, Tilburg University, the Netherlands.
2017 – heden: Programaleider Zorgdata en het Lerend Zorgsysteem, Nivel
2002 – 2017: Programmaleider Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn., Nivel
1999 – 2002: Onderzoeker 'Voorspellingen in de volksgezondheidzorg', RIVM
1989 – 1999: Onderzoeker Eerstelijnszorg, Nivel
Education
1999: PhD Social sciences Utrecht University. Thesis: "Urban-rural variations in health care" Promotor prof. dr. PP Groenewegen, and prof. dr. P.P.P. Huigen. Co-promotor D.H. de Bakker, PhD
1993 – 1994: Postdoctoral program Social Science Theory and Methodology at ICS (Netherlands Inter-University Center for Social Science Theory and Methodology)
1982 – 1988: Amsterdam University, human geography. Doctoral in 1988. Specializations: political geography, European politics, geography of developing countries
1975 – 1982: Marnix Gymnasium, Rotterdam
Memberships/external committees
- Member of the jury for proposals for large scale research infrastructures for the Agence Nationale de la Recherche, Investissements d’Avenir (2010, 2012, 2013, 2016)
- Member of the jury for proposals for research infrastructure for the Belgian Science Policy Office (2007, 2013, 2014)
- Member of the Dutch general practitioners research databases working group. Since 2002.-
- Member of jury of the The Netherlands Organisation for Health Research and Development for proposals for health registries. Since 2014.
- Member of the Community of data experts of the Dutch Ministry of Health. Since 2014.
- Member interuniversity working group for general practitioner research networks. Since 2015.
- Member editorial board Learning health systems journal (published by Wiley). Since 2016.
- Member of supervisory board REOS (regional support organisation for primary care), Leiden. Since 2015.